Staropolska zupa czosnkowa

2014-07-08

Staropolska zupa czosnkowa

Składniki dla 6 osób:

  • 1 duża główka czosnku lub 2 małe  
  • 1 litr mleka 
  • 3 łyżki masła 
  • 2 łyżki mąki 
  • 3 żółtka 
  • sok z 1 cytryny 
  • 1 łyżeczka Przyprawy uniwersalnej do potraw Smak Lata Kucharek
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki  
  • 15 dag groszku ptysiowego lub grzanek z chleba razowego
  •  

  • Sposób przygotowania:

    Czosnek obrać, zmiażdżyć, zalać mlekiem, dodać 4 szklanki wody, przyprawę Kucharek i zagotować na bardzo małym ogniu. Masło utrzeć z mąką i dodać do gotującej się zupy, stale ubijając trzepaczką, aż zupa zgęstnieje. Do lekko przestudzonej zupy dodać żółtka uprzednio wymieszane z kilkoma łyżkami zupy. Doprawić do smaku sokiem z cytryny oraz Przyprawą Kucharek. Zupę podawać posypaną zieleniną z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

<< Wstecz
Drukuj
YouTube Link