Pieczona pierś z gęsi na jabłkach z rozmarynem

2014-07-04

Pieczona pierś z gęsi na jabłkach z rozmarynem

Składniki dla 4 osób:

  • 4 średniej wielkości piersi z gęsi (ok. 600 g)
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki masła
  • 50 ml śliwowicy
  • 200 g obranych jabłek pokrojonych na ósemki (bez gniazd nasiennych)
  • Przyprawa do zup i potraw w płynie Kucharek
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • ½ łyżki Pieprzu kolorowego ziarnistego Prymat

 

Marynata:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Przyprawa uniwersalna do potraw Kucharek
  • Włoszczyzna suszona Kucharek

 

Kopytka:

  • 400g ugotowanych ziemniaków
  • ½ szklanki mąki
  • 1 jajko


Sposób przygotowania:
Piersi umyć, oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przełożyć do miski z oliwą, obsypać obficie Przyprawą uniwersalną Kucharek, Włoszczyzną suszoną Kucharek, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około 3 godziny.
W gorącym rondelku rozpuścić cukier i podgrzewać do momentu, aż powstanie karmel. Następnie dodać łyżkę masła, śliwowicę i jabłka, dusić przez chwilę, pod koniec dodając 1 łyżkę Przyprawy w płynie Kucharek, świeży rozmaryn i pieprz kolorowy.

Po wyjęciu z lodówki mięso obsmażyć na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor, przełożyć na blachę i piec przez ok. 10 minut w temperaturze 160°C.

Ugotowane i przestudzone ziemniaki przecisnąć przez prasę do uprzednio przesianej mąki. W ziemniakach zrobić wgłębienie i wybić do nich jajko. Całość dokładnie zagnieść, uformować wałek i kroić pod skosem, tworząc kopytka. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie do momentu, aż zaczną wypływać.

Upieczone piersi z gęsi pokroić w plastry, ułożyć na karmelizowanych jabłkach, a następnie skropić pozostałym sosem. Podawać z kopytkami smażonymi na maśle oraz warzywami z wody.

<< Wstecz
Drukuj
YouTube Link