Kwartet jaj wielkanocnych

2014-07-11

Kwartet jaj wielkanocnych

Składniki dla 4 osób:

  • 8 ugotowanych na twardo jaj

Do dekoracji:

  • pomidory koktajlowe
  • mieszanka kiełków 
  • gałązki świeżego kopru

Farsz I

  • 4 filety anchois
  • 1 łyżka kaparów
  • kilka oliwek czarnych 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta Papryki słodkiej mielonej Prymat 
  • Przyprawa do potraw Kucharek

Farsz II

  • 1 pokrojony w drobną kostkę filet śledzia matias
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • ½ łyżeczki Kopru Prymat
  • Przyprawa do potraw Kucharek

Farsz III

  • 3 łyżki tuńczyka w oleju
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 2 pomidory suszone w oleju
  • 1 łyżka majonezu
  • Przyprawa do potraw Kucharek

Farsz IV

  • 2 łyżki twarożku
  • ¼ pokrojonego w kostkę awokado
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka czerwonego kawioru
  • Przyprawa do potraw Kucharek

 

Sposób przygotowania:

Jajka obrać ze skorupek, delikatnie przeciąć na pół i wyjąć żółtka. Do każdego rodzaju farszu dodać po dwa rozgniecione żółtka i dokładnie wymieszać wszystkie ich składniki. Połówki jaj napełnić otrzymanymi farszami, a następnie na talerzach ułożyć po jednej połówce każdego rodzaju. Danie udekorować gałązkami kopru, pomidorkami koktajlowymi i świeżymi kiełkami.

 

 
<< Wstecz
Drukuj
YouTube Link