Kurczak w sosie grzybowym

2014-07-02

Kurczak w sosie grzybowym

Składniki dla 4 osób:

 

  • 2 piersi kurczaka (40-50 dag)
  • Przyprawa uniwersalna do potraw Kucharek
  • 35 dag pieczarek
  • 2 cebule (10dag)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka Rosołu warzywnego Kucharek
  • 20 dag śmietany 18%
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

Mięso opłukać, osączyć, natrzeć Przyprawą Kucharek. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i zrumienić piersi ze wszystkich stron. Patelnię nakryć i mięso poddusić na małym ogniu 8-10 minut.
Cebulki obrać i cienko pokroić. Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Gdy mięso będzie gotowe zdjąć je z ognia i trzymać w cieple. Na patelnię wrzucić cebulę oraz pieczarki i smażyć 3-5 minut, a następnie wsypać mąkę i smażyć jeszcze przez chwilę. Następnie wlać rosół, zagotować, dodać śmietanę, wymieszać i dusić jeszcze 2-3 min. Doprawić do smaku Kucharkiem. Rozłożyć mięso na talerze i polać sosem. Podawać z ziemniakami lub ryżem.

 

<< Wstecz
Drukuj
YouTube Link