Krem chrzanowy

2014-07-09

Krem chrzanowy

Składniki dla 4 osób:

  • 6 szklanek bulionu -Rosól z kury Kucharek
  • 1 cebula (8 dag),
  • 10 dag selera,
  • 10 dag pora (biała część),
  • 1 ziemniak (12 dag),
  • 3 łyżki startego chrzanu,
  • 2 łyżki masła,
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina,
  • 1 szklanka śmietany 22-procentowej,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 2 żółtka,
  • 2-3 łyżeczki suszonej cebuli
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz czarny mielony Prymat

 

Sposób przygotowania:

Warzywa obrać, umyć i osączyć. Masło roztopić i dodać pokrojone: por, cebulę, ziemniak i seler. Podsmażyć chwilę, nie rumieniąc, następnie zalać winem i gotować, aż połowa płynu wyparuje. Wlać bulion, gotować 10 min, zagęścić mąką rozprowadzoną kilkoma łyżkami zimnej wody, dodać śmietanę i chrzan, wymieszać i zdjąć z ognia. Zmiksować z żółtkami, doprawić solą, pieprzem Prymat i gałką muszkatołową Prymat.

Podawać w filiżankach, posypaną suszoną cebulą Prymat lub zrumienionymi skwarkami z boczku.
(5-6 porcji)

 

<< Wstecz
Drukuj
YouTube Link