Krem borowikowy z łazankami

2014-07-09

Krem borowikowy z łazankami

Składniki dla 4 osób:

  • 200 g borowików
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 50 ml winiaku
  • 800 ml Bulionu grzybowego Kucharek
  • 100 ml śmietany 36%
  • do smaku: Przyprawa do potraw Kucharek
  • Tymianek Prymat
  • 160 g ugotowanych łazanek

 

Sposób przygotowania:

Borowiki ugotować, pokroić w plastry i podsmażyć na oliwie z pokrojoną w kostkę cebulą i rozgniecionymi ząbkami czosnku. Pod koniec smażenia podlać winiakiem, a gdy alkohol odparuje dodać do gotującego się bulionu grzybowego Kucharek (kilka grzybów odłożyć do dekoracji). Zupę doprawić do smaku przyprawą do potraw Kucharek i tymiankiem. Gdy grzyby będą miękkie, całą zupę dokładnie zmiksować, zabielić śmietaną i ponownie zagotować. Podawać z łazankami i podsmażonymi wcześniej grzybami.

 

<< Wstecz
Drukuj
YouTube Link