Karp w galarecie

2014-12-17

Karp w galarecie

1 karp (1,3 kg)

1 marchewka (12 dag)

1 pietruszka (7 dag)

3 dag białej części pora

1 cebula (10 dag)

10 ziaren Pieprzu czarnego ziarnistego 

6 ziaren Ziela angielskiego 

2 Liście laurowe 

cukier, sól

2 łyżki zielonego groszku z puszki

5-6 plasterków cytryny

3 łyżki Żelatyny spożywczej 

2 łyżeczki Przyprawy do potraw Kucharek

Kilka gałązek pietruszki

Do przybrania 1 jajko ugotowane na twardo

Do smaku: Chrzan tarty Smak

 

Sposób przygotowania:

Karpia oczyścić, umyć, pokroić na dzwonka szerokości 3 cm, odciąć łeb i grzbiety. Włoszczyznę i cebulę obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, dodać pieprz, ziele, listek laurowy, włożyć łeb i grzbiety, dodać szczyptę cukru i Przyprawę do potraw Kucharek. Wlać 5 szklanek wody i gotować na małym ogniu 35 min. Wywar przecedzić, zagotować, włożyć kawałki karpia i gotować na bardzo małym ogniu 25 min. Następnie rybę wyjąć łyżką cedzakową, usunąć większe ości, a porcje karpia ułożyć na półmisku. Przygotować żelatynę według przepisu na opakowaniu, doprawić cukrem, solą i pieprzem i wystudzić. Rybę na półmisku przybrać pokrojoną marchewką z wywaru, pokrojonym jajkiem, groszkiem i natką. Zalać zimnym wywarem i odstawić do lodówki. Podawać z chrzanem tartym.

<< Wstecz
Drukuj
YouTube Link