Góralska zapiekanka z ziemniaków, sera i boczku

2014-07-04

Góralska zapiekanka z ziemniaków, sera i boczku

 

Składniki dla 4 osób:

  • 400 g pokrojonego w kostkę, wytopionego wędzonego boczku
  • 2 pokrojone w piórka cebule, zeszklone na wytopionym tłuszczu z boczku
  • 1 szklanka tartego sera oscypek
  • 5 dużych ziemniaków, ugotowanych w łupinach, obranych i pokrojonych w plastry
  • 1 łyżeczka Przyprawy uniwersalnej do potraw Kucharek
  • 1 łyżeczka Majeranku Prymat
  • 1 łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

Naczynie żaroodporne posmarować  masłem. W dużej misce wymieszać boczek, cebulę, ziemniaki i połowę sera oscypek. Doprawić do smaku Przyprawą Kucharek i majerankiem. Tak przygotowanymi ziemniakami wyłożyć naczynie żaroodporne, posypać pozostałym. Danie piec około 30 minut w temperaturze 160°C. Zapiekanka ziemniaczana to bardzo oryginalny dodatek do pieczonych mięs i dań jednogarnkowych.

 
<< Wstecz
Drukuj
YouTube Link