Gołąbki z kaszą jaglaną i wątróbkami

2014-07-03

Gołąbki z kaszą jaglaną i wątróbkami

Składniki dla 4 osób:

  • 8 średniej wielkości sparzonych liści białej kapusty
  • 1 litr Rosołu z kury Kucharek

 

Farsz:

  • 300 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 200 g oczyszczonych wątróbek drobiowych
  • 1 posiekana w kostkę duża cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanych suszonych śliwek namoczonych w śliwowicy
  • 1 łyżka sparzonych rodzynek
  • 2 jajka
  • 1 łyżka Przyprawy uniwersalnej do potraw Kucharek
  • 3 łyżki masła wiejskiego

 

Sposób przygotowania:

W rondelku na maśle podsmażyć cebulę, czosnek i wątróbkę. Wątróbkę ostudzić, drobno posiekać, przełożyć do dużej miski, dodać posiekaną natkę, śliwki, rodzynki, jajka i kaszę, dokładnie wymieszać i doprawić Przyprawą Kucharek. Tak przygotowany farsz ułożyć na liściach kapusty i dokładnie zwinąć.

W dużym garnku zagotować rosół, włożyć gołąbki i gotować do miękkości na małym ogniu (minimum 1 godzinę). Tak przygotowane gołąbki podawać z sosem z suszonych grzybów.

 

 

 

<< Wstecz
Drukuj
YouTube Link