Cielęcina z pomarańczami

2014-07-07

Cielęcina z pomarańczami

Składniki dla 6-8 osób:

  • 80 dag cielęciny
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna 
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • 4 dag rodzynek
  • 1/2 łyżeczki Cynamonu mielonego Prymat
  • Kilka utłuczoncyh Goździków Prymat
  • Przyprawa uniwersalna do potraw Kucharek

 

Sposób przygotowania:

 

Jedną pomarańczę i cytrynę umyć, sparzyć, obrać, pokroić w półplasterki i usunąć pestki. Mięso umyć, wyżyłować, natrzeć Przyprawą Kucharek, oprószyć mąką i obrumienić na rozgrzanym oleju. Przełożyć do brytfanny, skropić winem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec około 45 minut, od czasu do czasu polewając wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia skropić sokiem z 1 pomarańczy, dodać rodzynki, pomarańcz pokrojoną w półplasterki oraz cytrynę, posypać cynamonem, goździkami  oraz doprawić Przyprawą Kucharek. Upieczone mięso wyjąć z brytfanny, pokroić w plastry i ułożyć na półmisku. Sos zagotować i polać nim mięso. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i ostrymi sałatkami.

<< Wstecz
Drukuj
YouTube Link