Barszcz czerwony z krokietem faszerowanym kapustą i grzybami

2014-07-09

Barszcz czerwony z krokietem faszerowanym kapustą i grzybami

Składniki dla 4 osób:

  • 1 kg buraków
  • 0,5 kg włoszczyzny 
  • 120 g jabłek
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki octu
  • Pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, suszony majeranek Prymat
  • Przyprawa do potraw Kucharek
  • Cukier do smaku
  • 4 naleśniki
  • 8 łyżek ugotowanej kapusty z grzybami
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 5 łyżek bułki tartej
  • Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Buraki i włoszczyznę umyć i obrać, a następnie pokroić w cienkie plastry. Dodać czosnek w łupinach, jabłka, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Całość zalać wodą, zagotować, doprawić przyprawą do potraw, cukrem, octem i majerankiem, a następnie jeszcze przez chwilę gotować na wolnym ogniu i zestawić z ognia. Następnego dnia barszcz odcedzić. 
Na każdym naleśniku ułożyć po dwie łyżki kapusty i dokładnie zawinąć. Oprószyć mąką, panierować w jajku i bułce a następnie usmażyć na złoty kolor. Podawać od razu z gorącym barszczem
Barszcz można podawać z wcześniej namoczoną i ugotowaną fasolą.

 

<< Wstecz
Drukuj
YouTube Link